Een nieuwe telefoon…

Het is zover. De zoektocht naar een nieuw mobieltje is gestart. Niet omdat mijn huidige stuk is, integendeel. Mijn Microsoft Lumia 950 XL is zo degelijk gebouwd dat deze ruim twee jaar na aankoop nog steeds werkt als vrijwel nieuw. Met zeer intensief gebruik.

Bijzonder jammer. Windows Phone is super stabiel, heeft een geweldige connectiviteit met Exchange (worden de beheerders vaak blij van) en als je jezelf niet ergert aan de tegels, net als ik, dan kan het van alles. Maar het mocht niet zo zijn. Naast de Apple fans heeft Google met zijn ‘customizable’ mobiele besturingssysteem Android het overgrote deel van de markt in handen. Gedeeltelijk terecht. Apple heeft een enorme marketing machine. Google heeft een eigen fanbase die behoorlijk actief is op review sites. En Microsoft heeft een behoorlijke kans laten liggen om Windows Phone in de markt te zetten.

Maar toch…

Door het gebrek aan enthousiasme over het besturingssysteem, groot uitgemeten door mainstream vergelijkingssites zoals de Consumentenbond (die zelf ook nooit een Windows Phone app had) waren veel mensen er niet echt warm voor te krijgen. Ook al niet omdat zij vaak in hun omgeving geen mensen hadden die zelf ook geen Windows Phone hadden en daarom geen ondersteuning konden bieden. Alhoewel dat niet echt nodig was, want ik vond het een uitermate gebruikersvriendelijk besturingssysteem.

Het mocht allemaal niet baten.

Dus nu kijk ik rond naar een nieuwe telefoon. Een telefoon met een soortgelijke topcamera kost al gauw de prijs van die nieuwe telefoon (met een X in de naam), zo tussen de € 800,00- € 1.000,00. Maar ik wil die helemaal niet (of een andere telefoon van dat merk). Ook al niet omdat ik niet wil betalen voor die enorme marketing machine. Dan heb je nog dat andere merk, met de ‘camera reimagined’. Ook leuk en een betere kandidaat, maar met een eigen layer en een bereslecht update-beleid. Valt daarom ook af.

Dan blijven er maar twee opties over…

De telefoon ‘negentien-Noach’, zoals bijvoorbeeld de Nokia 3310. Hartstikke grappig, maar probeer daar je email maar eens op te lezen. Wat niet wil zeggen dat de telefoons niet goed zijn, als je alleen wilt bellen en SMS-en. Dat doen ze ongetwijfeld prima, en ze hebben een batterijduur waar we met onze smartphones alleen maar van kunnen dromen.

De budget of midrange smartphone. Ik heb het idee dat deze toestellen eenzelfde goede camera hebben als een vlaggenschip opgegeven. Dus zoek ik het maar in andere zaken. Bijvoorbeeld intern geheugen (2, 3 of 4 GB RAM), opslag (32 of 64 GB), degelijk ontwerp, een fatsoenlijk scherm (helaas valt amoled af, dat is duurder en wordt daarom doorgaans niet gebruikt in de prijsklasse die ik zoek).

Maar welke dan?

En wil ik dan een bekend merk of een Chinese smartphone? Door de bomen zie je het bos niet meer. Het voordeel van telefoons van ‘bekende’ merken is dat ze goed verkrijgbaar zijn in Nederland met een Nederlandse verkoper. Maar de Chinese telefoons maken een opmars. En hoe zit het met Nokia, die al een geschiedenis van degelijke telefoons heeft maar tegenwoordig alleen nog ‘maar’ een merk is in de smartphonewereld?

Van de Chinese smartphone is Umidigi een merk dat ik wel interessant vind. De net uitgebrachte A1 ($ 139,00) heeft heel aardige specificaties voor deze prijs en daarbij nog een redelijke camera. Het toestel ondersteunt al 5G internet, handig voor als je op plekken bent waar dit al aangeboden wordt en je hebt een 5G abonnement. Bedenk wel dat je nog invoerrechten over dit bedrag moet betalen als je deze wilt bestellen. Het enige echte nadeel: je kunt deze alleen via Chinese webshops bestellen.

Van de overige smartphones is de Nokia 6 2018 een optie. Wel de variant met 4GB en 64GB. Waar ik minder gecharmeerd van ben, is de camera. Geen optische stabilisatie (bijna een must als je telefoon je hoofdcamera is). Maar een degelijke aluminium body en verder heel aardige specificaties. Dit toestel kost vermoedelijk rond de € 300,00, de lichtere variant (3GB en 32 GB) kost iets van € 249,00.

Beide toestellen draaien Android. De Nokia komt met Android One (zeer schone versie van Android met de belofte van snelle updates gedurende 2 jaar). De Umidigi komt met de laatste versie van Android (op het moment van schrijven 8.1 Oreo), zonder eigen skin.

En nu?

Ik ben er nog niet over uit. Voorlopig werkt mijn huidige toestel nog uitstekend, dus het heeft geen haast. Ik ben vooral benieuwd naar het nieuwe vlaggenschip van Umidigi, de aangekondigde maar verder zeer geheimzinnige Z2 Pro.

Wordt vervolgd.

Noot: dit artikel is een weergave van mijn persoonlijke voorkeur en wordt niet gesponsord door welke fabrikant dan ook.